Huidveranderingen tijdens de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap is je lichaam van alles aan het doen. Er komen hormonen vrij en er vinden heel wat veranderingen plaats. Een van de vele veranderingen is je huid.Niet iedereen zal hier last van hebben, maar toch is het een welbekend verschijnsel onder zwangere vrouwen.

De zwangerschapsgloed

“Wat zie je er goed uit! Je straalt helemaal …..Ben je zwanger?!” Een uitspraak zoals deze heb je vast wel eens gehoord of anders in een film of serie. De zwangerschapsgloed is een verandering die helemaal niet zo erg is. De doorbloeding van je lichaam wordt beter, wat zorgt voor een beetje blozende wangetjes. Ook gaan je oliekliertjes in je huid aan de slag en lijk je hierdoor extra te glanzen. Hierdoor zie je er stralend uit! Geniet dus lekker van de complimentjes die je hierover krijgt.

Huidstriemen / Striae

Je huid wordt tijdens de zwangerschap in een te korte tijd snel opgerekt. Vooral bij de buik, maar ook rond je borsten, benen en armen kun je hier last van krijgen. Omdat je lichaam het niet bij kan houden, krijg je onderhuidse huidscheuringen. De rood/paarsige strepen op je huid staat ook wel bekend als striae. Helaas kan je hier ook niet zoveel aan doen. Na de zwangerschap zal het grootste deel vervagen, maar de littekens blijf je zien. Maar daar is helemaal niks mis mee!

Meer pigment

Je lichaam maakt tijdens de zwangerschap meer pigment aan. Een van de gevolgen hiervan bij 60 tot 70 % van de vrouwen, is een soort vlinder op het gezicht. Dit staat ook wel bekend als een zwangerschapsmasker. Deze bruine verkleuring in het gezicht, dat dus een beetje de vorm van een vlinder heeft is te zien op het voorhoofd, de neus en wangen. Dit komt door de oestrogeen en progesteron in je lichaam. Dit zwangerschapsmasker kan je niet voorkomen, maar wel tegen gaan door niet te veel in de zon te gaan en anders met een goede zonnebrandcrème in te smeren. Na de bevalling zal het masker vanzelf weer verdwijnen

Linea nigra

Een Latijnse term…dat zal wel niet veel goeds betekenen. Dat valt allemaal mee! Dit is juist een zwangerschaps’kwaal’ waarvan veel vrouwen niet eens doorhebben dat ze het hebben.Het is een soort vage witte lijn die loopt van de navel tot het midden van het schaambeen. In het tweede trimester is de lijn wel zichtbaar, omdat deze dan donkerder van kleur wordt.

Vraag een professional

Ben je toch niet helemaal zeker over de veranderingen in je huid, omdat je last krijg van uitslag en acne? Dan kun je altijd langs je dokter gaan voor extra controle. Zijn er klachten die langer blijven hangen? vermeld dit dan ook in je intakegesprek bij de kraamzorg en verloskundige.

Dit bericht is geplaatst in Verzorging. Bookmark de permalink.