Benodigde hulp bij kraamzorg

Zorg, ondersteuning, instructie en voorlichting aan moeder, partner en pasgeborene zijn kenmerken die beschrijven waar kraamzorg voor staat. Het hele kraamgezin heeft een gigantische prestatie geleverd tijdens de bevalling. De kraamvrouw en de pasgeborene uiteraard voorop. Na de bevalling, aan het begin van de kraamtijd, is het tijd voor rust en regelmaat. De kraamvrouw neemt middels de kraamzorg verschillende taken over van het kraamgezin, zodat het kraamgezin rustig aan de gezinsuitbreiding kan wennen. Welke kerntaken verleent de kraamverzorgende?

 

Verlenen van partusassistentie

De kraamverzorgende ondersteunt de verloskundige bij de bevalling.

Ondersteunen van de zorgvrager bij de persoonlijke basiszorg. Dit kan bijvoorbeeld ook het gebruik van een tillift zijn, wanneer de bevalling zwaar is geweest en de moeder fysiek nog niet alles aan kan.

Hygiëne vormt een belangrijk attentiepunt in de werkzaamheden van
de kraamverzorgende. De kraamverzorgende verzorgt zowel kraamvrouw als
pasgeborene. Ondersteunende basistaken in het huishouden die een zojuist bevallen kraamvrouw nog niet kan uitvoeren. De partner krijgt maar twee dagen verlof, dus de kraamvrouw neemt in deze de honneurs waar.

 

Ondersteunende begeleiding bieden

Hulp is noodzakelijk in de periode waarin de kraamvrouw zich zwak voelt.

Er komt nogal wat op je af met zo’n nieuwe kleine. De kraamverzorgende
adviseert je over hoe je de oogjes schoon moet maken, je houding in bad,
hoe het bedje opgedekt moet worden en hoe je zo snel mogelijk herstelt.

De kraamverzorgende is de spil in afspraken tussen verschillende zorgverleners.
Wie doet wat, en wie houdt daar zicht op? Bijdragen aan het verbeteren van de organisatie van de zorg, het beheer en de kwaliteit.

Een zorgdossier is nooit compleet. De kraamverzorgende zorgt ervoor
dat de norm per kraamgezin minimaal gehaald wordt, de kwaliteit verbeterd
en waar mogelijk de kwaliteitsverhoging verankerd wordt in een verhoging
van de norm. Indicatie van het aantal kraamzorguren waar je recht op hebt volgt uit het landelijk indicatieprotocol kraamzorg. Kraamgezinnen vinden het in het begin vaak lastig om samen te werken met een kraamverzorgende. Het is ook niet niks om iemand die je niet kent in je huis te hebben rondlopen. Zo goed als altijd is het afscheid echter lastig. Een beloning op het nuttige werk van de kraamverzorgende!

Bent u op zoek naar kraamzorg kijk dan vooral wat er bij u in de buurt allemaal beschikbaar is. Door een kraamzorger in de buurt te vinden zijn de lijnen kort om de beste zorg te krijgen. Het is natuurlijk belangrijk dat een kraamzorger snel ter plaatse kan zijn wanneer dat nodig is. Let erop bij uw keuze wat kraamzorgers wel en niet doen en of ze over veel ervaring beschikken. De meeste wel, zo zult u merken.

Dit bericht is geplaatst in Verzorging. Bookmark de permalink.