Hoe werkt jouw oog eigenlijk?

Dagelijks hebben we ze nodig en kunnen we niet zonder: ogen. We kijken zo veel om ons heen met onze ogen, we laten onze ogen laseren, dat we het eigenlijk heel normaal vinden dat we ze hebben. Maar is het zo normaal? Wanneer we kijken naar de werking en de bouw van het oog, dan is het een heel bijzonder element van ons lichaam.

We realiseren ons niet dat in het oog – evenals in een fotocamera – een lenzenstel, een diafragma en een lichtgevoelige filmplaat zit. Het oog bevat twee lenzen: het hoornvlies (cornea) en de eigenlijke lens (ooglens). Hier tussen bevindt zich het diafragma: de pupil (regenboogvlies). Aan de binnenkant van de oogbol vinden we weer de gevoelige filmplaat: het netvlies. Dit wordt ook wel de retina genoemd. Uiteindelijk zorgt het lenzenstelsel ervoor dat op het netvlies een haarscherpe afbeelding komt.

 

Het hoornvlies

Aan het voorzijde van het oog vinden we het hoornvlies. Het vlies werkt als een lens. De brekingssterkte van een lens wordt uitgedrukt in zogenoemde dioptrieën. Het groter dit aantal, hoe sterker de lens. Daarnaast bestaat het hoornvlies uit meerdere lagen:

  • De Epitheellaag (dit kun je vergelijken met de huid)
  • De Stromalaag of bindweefsellaag (dit is de dikste laag)
  • De laag van Bowman (stevig en elastisch)
  • De Membraan van Descemet (dit is ook een elastische laag)
  • De Endotheellaag (deze laag heeft een waterpompfunctie)

 

Pupil en iris

Dan hebben we ook nog te maken met de pupil. Dit is een kleine ronde opening in de iris. De iris is het regenboogvlies. De pupil ziet er vanaf de buitenkant uit als een zwart gaatje. Wanneer het erg fel licht wordt dan wordt de pupil kleiner. Wanneer het donker wordt dan wordt de pupil groter. Op die manier regelt de pupil hoeveel licht er precies binnenkomt. Kinderen hebben over het algemeen een grotere pupil dan volwassenen. Wanneer mensen ouder worden dan zijn de pupillen weer wat kleiner.

 

De ooglens

Direct achter de pupil en de iris zit de ooglens. De lens is er verantwoordelijk voor dat u scherp kunt zien. Wanneer mensen ouder worden, dan wordt de lens vaak iets minder soepel. Bijvoorbeeld van dichtbij lezen gaat dan minder goed. Bij ouder worden kan het ook zo zijn dat de lens troebel wordt. Hierdoor bereikt licht de binnenkant van het oog minder goed. Mensen gaan dan waziger kijken. Dit heeft staar (vertroebeling van de lens).

 

Dit bericht is geplaatst in Plastische chirurgie. Bookmark de permalink.