Geschiedenis van plastische chirurgie

Veel mensen denken dat plastische chirurgie pas van de laatste tijd is. Dit is echter niet het geval. Vormen van plastische chirurgie van 2500 jaar geleden zijn gevonden. Er werden toen al operaties uitgevoerd om neuzen te reconstrueren, tegenwoordig staat dit bekent als de neuscorrectie. De neuscorrectie van nu is afgeleid van de techniek die toen der tijd werd gehanteerd, de Indische flap. Er zijn ook sporen gevonden van 2000 jaar geleden, in China, dat er al behandelingen werden uitgevoerd tegen hazenlippen.

De plastische chirurgie heeft een hele lange tijd op één niveau geschommeld. Pas halverwege de 19e eeuw ging het zich verder ontwikkelen. Dit kwam voornamelijk omdat artsen nu samen gingen werken en experimenten gingen uitvoeren op oorlogsslachtoffers. Niet alleen door het experimenteren maar ook door de verbetering van verdovingen en ontsmettingsmiddelen verbeterde de plastische chirurgie. Na de 1e wereldoorlog nam de noodzaak van plastische chirurgie enorm toe. Vooral behandelingen aan het hoofd kwamen veel voor omdat soldaten in die tijd nog niet altijd helmen droegen, waardoor dus veel hoofdwonden ontstonden.

In Nederland kwam de plastische chirurgie pas in de tweede wereld oorlog op gang. Een hoofd oorzaak hiervoor was het bombarderen van Rotterdam. Door het bombardement nam het aantal verwondingen enorm toe, deze moesten worden behandeld om mensen weer zo makkelijk mogelijk terug te laten keren in de maatschappij.

Plastische chirurgie wordt vandaag de dag ook voor schoonheid doeleindes gebruikt. Dit klinkt misschien onnodig, maar voor sommige mensen speelt het uiterlijk een grote rol voor het dagelijks functioneren. Borstvergrotingen, ooglidcorrecties en neuscorrecties komen daarom ook regelmatig voor. Plastische chirurgie laat niet alleen het uiterlijk er beter uit zien, het kan ook kwalen doen verminderen/verdwijnen. Een mooi voorbeeld is het hangen van het bovenooglid, er ontstaat na verloop van tijd een druk op je ogen wat niet alleen je zicht verminderd maar ook hoofdpijn kan veroorzaken. Een simpele bovenooglidcorrectie kan dit al verhelpen. Mede door de snelheid en het snelle resultaat zijn de bovenooglidcorrectie ervaringen erg positief!

 

Dit bericht is geplaatst in Plastische chirurgie. Bookmark de permalink.